Om graderingen
Gradering
En gradering börjar med uppvärmning, därefter skaeleverna visa kihon (grundtekniker), kata och kumite enligt anvisningar.
Det finns inga krav på att man ska gradera, och det är heller inte givet att man får gradera varje termin. Det är instruktörerna i klubben som avgör om eleven får gradera eller inte. Har man deltagit vid flertalet av träningstillfällena under terminen, brukar det inte vara något bekymmer, men man måste självfallet också ha nått en viss kunskapsnivå. Man ska därför alltid prata med någon av instruktörerna i god tid om man är intresserad av att gradera. För högre grader finns även krav på att man ska ha deltagit på ett visst antal läger innan graderingen.
Barnen graderar (minst) två gånger på varje grad och har så kallade mon-bälten (vita med en längsgående färgad rand). På de graderingar där barnen inte får en ny färg på bältet, får de, beroende på kunskapsnivå, ett eller två svarta streck som fästs på bältet. Normalt sett flyttar barnen upp till vuxengruppen den termin de fyller 13 år, och instruktörerna avgör då vilken grad de får gradera till vid nästa graderingstillfälle.
En gradering kostar mellan 100 och 300 kronor beroende på ålder och vilken grad man ska gradera till. Detta är en registreringsavgift, som är lika för alla JKA-anslutna klubbar i Sverige, och är alltså inget klubben kan ändra. Avgiften ska betalas före graderingen.
Tävling
Man tävlar både i kata och kumite oavsett oavsett bältesgrad. Kata finns både som individuell tävlingsform och som lagtävling. Kumitetävling följer ovanstående principer angående teknisk kontroll och matchen bryts efter varje poänggivande träff.
Det finns inget krav på att man skall tävla utan man väljer själv på vilken nivå man vill träna. Det förväntas dock av eleverna att de efter egen förmåga skall göra sitt yttersta under träningarna.
Hos Gävles Shotokan Karateklubb kan du läsa mer om gradering - information om avgifter och anmälningsblanketter gäller dock deras karateklubb och inte vår karateklubb.